Assalamualaikum
Hari ini saya nak kongsi resepi kek yang sangat mudah dan InsyaAllah mesti menjadilah. Sebab apa saya kata begitu, kerana saya sendiri tak pernah bake kek seumur hidup, tapi sejak ambil resepi ni, dah banyak kali saya buat. Alhamdulillah, semua yang rasa pasti suka especially peminat kek coklat.
Mudah saja
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung kek Blue Key
1 cawan serbuk koko (tak kisah jenama)
1 cawan gula kastor
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur
1 paket VICO
CARA MEMASAK
Panaskan pengukus
Ayak tepung kek bersama serbuk koko, VICO dan baking powder. Gaul rata. ,(A)
Pukul 4 biji telur sehingga kembang
Masukkan gula kastor, pukul lagi
Masukkan susu pekat, pukul lagi
Masukkan minyak, pukul lagi
Masukkan campuran A sesudu demi sesudu, pukul hingga sebati.
Masukkan esen vanilla dan pukul sebati
Sapukan planta atas loyang, tuang bancuhan kek tadi dan letakkan didalam pengukus.
Kukus dengan api sederhana sehingga masak.
*Masak bermaksud kek tidak lagi melekat pada lidi, atau besi atau garfu yang kita guna untuk uji tahap masak kek.
(Tempoh lebih kurang sejam, mungkin variasi)
Siap! Mudah bukan? Sekarang saya nak kongsi pulak cara buat ganache coklat yang sedap. (Topping)
200gm coklat masak (any brand)
100ml UHT whipping cream
Sedikit butter
Kacau semua atas apidengan teknik double boiler dengan api perlahan sampai coklat cair dan sebati dengan UHT dan butter tadi.
Sedia untuk.dituang atas kek dan hiaslah sesuka hati anda.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment