Friday, 3 July 2015

Semua Perkara Boleh Jadi Mudah Dengan Izin Allah

It has been quite sometimes...

Until I already forget the smell of dry blood spread on the bed sheet, the foul-smell of diabetic foot, the urge of resuscitation, the difficulties of blood taking.

There was 1 elderly Chinese man. I still remember this one. Very difficult vein access, thin skin, fragile blood vessels.

We always skip him during our normal blood taking time, will had another extra, special time for him.

Everybody failed. The uncle become angry and reluctant. So do his family members. You can understand it or if not, try to poke yourself multiple times and tell me if you can smile still.

We need his blood. Oh my...I have to do this. I have to try. I have to take his blood. Anxious, with a care taker beside him, I slowly approached him. With all.preparation to be scolded.

Bismillahirrahmanirrahim

I greet him, hold his hand, tied the tornique. Then I started my sermont.

Hehehe...

"Ok Uncle, I am here to help you. We really need your blood to help to treat you. Now, I will pray to Allah and I want you to.pray to your God. And all of you also." I look at his daughters and wife.

Everybody close their eyes. Me too. I prayed with all my heart, Allah, please make this easy for me. Pity this uncle, pity me also.

I attempted.

Subhanallah. One attempt and I manage to get 20cc blood. In just 1 attempt! It is not me..it is HIM, always there for us.

And beautiful thing come out from that uncle mouth.

Thank you doctor. I will pray a lot next time. We will. God will always help us if we ask. I forget. I was in pain, I scold everyone and I am so sorry.

Alhamdulillah

Speechless.

Thank you Allah

There. It is not you. Always ask HIM for help and guidance. You are nothing without HIM

AkuDoktorMuslim

Keperluan Mengawal Pengambilan Makanan Tinggi Karbohidrat Oleh Pesakit Kencing Manis

Assalamualaikum
 
Doktor mahu membebel lagi...
 
Makcik diusia lewat 50an, pengamal perubatan Islam, rajin berbekam, pil habbatus sauda pun diproses sendiri dirumah
 
Ditanya...
 
Ya, ada sikit kencing manis, ada sikit darah tinggi tapi tak makan ubat, boleh kawal dengan suplemen sendiri. Buah avocado, gula stevia.
...
 
Haritu makcik pening dan berpusing kepalanya.
Bila diperiksa tekanan darah mak.ai..160/100mmhg
Gula pulak..YES.. belasan.angka. Padanlah makcik selalu letih dan lesu.

Sekadar Gambar Hiasan


Kenapa ye doktor? Makcik makan beras Basmathi. Minum air dengan gula stevia, dah lama tak guna gula putih. Buat kuih manis pun asingkan, yang makcik punya guna stevia.

Makcik...nak.jaga gula dalam badan bukan berhenti makan atau kurangkan makan mende manis je. Tahukah makcik bahawa setiap makanan yang tinggi karbohidrat juga menyumbang kepada tingginya gula dalam darah sebab kanji ni bila kita makan ditukar kepada gula dalam badan.
Contohnya, carrot, ubi kentang..kan ramai orang suka makan...haaa..itupun dalam badan tukar jadi gula..

Contoh Makanan Tinggi Karbohidrat

Makanan Tinggi Karbohidrat

Makanan Tinggi Karbohidrat


Iyeke Doktor?

Ya Allah..makcik ni suka sangatla buat air carrot...blend carrot pekat-pekat kemudian titikkan stevia. Susu pun tak bubuh. Hari hari makcik buat. Ubi kentang makcik suka ratah, konon nak ganti nasi.
Kan...nampaknya masih kurang ilmu ni. Mungkin salah kami di Kesihatan ni, tak cukup bagi maklumat.

Jom sama sama kita jaga kesihatan ye

Kesihatan Untuk Semua

Tips Memerah Susu Semasa Berpantang, Suatu Pengalaman Yang Menyeronokkan

Assalamualaikum




Sekadar Gambar Hiasan
Tempoh berpantang adalah tempoh yang memenatkan bagi saya. Mungkin juga bagi kebanyakan ibu-ibu. Selepas berhempas pulas semasa proses bersalin, kehilangan banyak darah dan tenaga, menyusukan anak pula, kita pasti akan merasa terlalu keletihan.

Ditambah pula dengan cara berpantang tradisional yang menghadkan pengambilan air, sayur-sayuran dan buah-buahan mengikut petua orang tua-tua, ibu-ibu selepas bersalin kelihatan sangat pucat dan tidak bermaya. Akibatnya, penghasilan susu badan juga tidak begitu memberangsangkan dan apalagi, ada juga yang dengan pantas melenyek pisang dan menyuapkan pada baby kita.

Pada pendapat saya, ini menjadi punca kenapa ramai ibu leka untuk mula buat stok susu. Biasanya bila hampir dengan waktu mula bekerja barulah ibu-ibu kelam kabut nak buat stok. Mulalah semasa bekerja nanti stok tak cukup dan kita menjadi semakin stress. Jangan stress. Jom kita buat persediaan awal supaya baby kita dapat susu yang secukupnya dari kita.

Ini cara saya. Walaupun mungkin berbeza dari ibu-ibu menyusu yang lain, aim kita tetap sama, nak buat banyak stok.

1) Mula Memerah Susu Seawal Mungkin

Susu awal ibu kaya dengan colostrum. Colostrum ini adalah susu pekat yang kaya dengan antibody. Kebiasaanya, bayi seawal usia beberapa hari hanya memerlukan sedikit sahaja susu badan setiap kali menyusu. Perut baby hanya sebesar buah ceri, jadi tidak hairanlah mengapa si kecil ini sangat kerap bangun dan minum susu. Biasanya baby kita tidak dapat mengosongkan sepenuhnya payudara kita kita menyusu. Adalah disarankan selepas baby menyusu, kita pula lakukan perahan susu untuk dijadikan stok.

2) Memerah Setiap 2 Jam

Biasanya kita akan rasa berebut dengan baby untuk memerah 2 jam sekali. Ada juga perasaan, "Nanti kalau perah sebelum baby menyusu, habisla susu, tak kenyang baby." Sebenarnya tidak menjadi masalah sama sekali jika memerah sebelum baby menyusu. Setelah kita mengosongkan payudara, otak akan dirangsang untuk menghasilkan lebih banyak susu, dan semasa menghisap susu, reflex let down akan dirangsang. Anda juga boleh memerah selepas baby menyusu seperti saranan di atas.

3) Simpan 2oz



Sekadar Gambar Hiasan

Sekadar Gambar Hiasan


Untuk peringkat awal, saya sangat sarankan ibu-ibu menyimpan susu dengan kadar 2oz setiap bekas. Bekas penyimpan terpulang pada ibu-ibu. Ada yang suka storage bottle, ada yang suka plastic, ada yang suka tupperware biasa. Bagi saya tiada masalah besar walaupun dari segi kimia susu ibu, dinding bekas biasa tidak sesuai sebab akan menyebabkan protein melekat dan tertinggal padanya ketika proses memanaskan susu (thaw). Bayi sewaktu berpantang masih terlalu kecil. Jarang sekali kita jumpa baby dalam pantang minum susu lebih dari 3oz

4) Minum Air Secukupnya

Tempoh berpantang adalah tempoh kita merawat diri. Merawat tenaga yang hilang, merawat air yang hilang sepanjang proses bersalin, melalui darah nifas dam juga penyusuan. Pengambilan air secukupnya memastikan badan ibu-ibu tidak terdehidrasi yang akan mengakibatkan kelesuan, keletihan dan mengganggu penghasilan susu ibu. Ia suatu mitos bilamana ada yang mengatakan bahawa banyak minum air akan menyebabkan kemaluan membengkak, berair dan busuk. Proses penyembuhan luka bersalin, hatta mana-mana luka pun amat memerlukan kepada jumlah air yang cukup dalam badan. Jadi, mesti minum air secukupnya.

Sekadar Gambar Hiasan


5) Sentiasa Meminta Pada Yang Memberi, Bertenang Dan Teruskan Usaha

Sebagai orang Islam, kita wajib yakin rezeki itu dari Allah. Memerah susu dengan kerap, minum air secukupnya, itu semua ikhtiar kita dan natijahnya milik Allah. Banyakkan berdoa pada Allah agar susu kita cukup untuk anak kita dan semoga Allah berikan kesihatan dan keazaman yang berterusan untuk menyusu baby kita.

6) Deep Freezer atau Freezer Biasa?

Ikut pengalaman saya, tiada bezanya. Cuma bila kita menggunakan Deep/Chest Freezer, tempoh penyimpanan susu boleh lebih lama. Bergantung kepada banyak mana stok kita. Jangan rasa tertekan jika anda tidak mampu membeli Deep Freezer. Saya sendiri tidak menggunakannya, hanya peti ais biasa sahaja, saya kosongkan bahagian freezernya. Alhamdulillah, berjaya juga.



7) Rehat Secukupnya

Aha...ini macam mustahilkan? Mana mungkin ibu yang menyusu bayi baru lahir cukup tidurnya? Terjaga malam pun 2 jam sekali untuk menyusukan anak. Siang pula sibuk memerah pula. Disebabkan fed-up dengan rasa badan yang lesu semasa mengandungkan anak ketiga dulu, saya mula mencari suplemen untuk badan saya. Alhamdulillah, saya amalkan Set Berpantang dan menyusu Shaklee. Sesungguhnya pengalaman berpantang dengan Set Berpantang Shaklee menjadikan ia suatu perjalanan penyusuan yang sangat menyeronokkan dan menyenangkan. Badan kita tidak lagi selesu dahulu. Kita menjadi bertenaga dan bersemangat.


Sedikit perkongsian dari saya. Harapnya dapat membantu. Jangan mudah rasa down tengok sharing seronok tentang breastfeeding. Percayalah, semua yang Berjaya pernah menangis stok tak cukup, perah susu tak banyak, baby tak nak minum susu yang diperah dan macam-macam lagi. Teruskan bersemangat dan bermohonlah padaNYA.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya

Nurul
0187812078

Breastfeeding Peer Counselor
Shaklee Independent Distributor

Thursday, 2 July 2015

Kongsi Pengalaman Menyusu Anak, Saya Juga Pernah Menangis

Assalamualaikum

Saya suka. Sekarang ramai saya dapat tengok rata-rata ibu mengandung pasti menyimpan impian untuk menyusu anak secara exclusive selama yang mungkin.

Makin ramai ibu-ibu membuat persediaan semasa mengandung untuk pastikan kita berjaya menyusukan baby kita. Ada yang beli breastpump, ada yang belajar teknik marmet, beli storage bottle.

Seronok...

Teringat pula saya kali pertama, anak sulung saya. Dalam kekurangan ilmu, saya tetap bertekad untuk menyusu putera saya secara exclusive selama yang mungkin. Waktu itu, apa jua konsep dalam penyusuan ini saya belum betul-betul faham. Belum memiliki handphone android ketika itu, maklumat masih belum ada dihujung jari. Berbekalkan sikit ilmu semasa belajar perubatan dulu, saya sedaya upaya buat stok sebanyak mungkin ditempat kerja.

Tapi waktu itu keadaan tidak mengizinkan sangat. Bekerja sebagai doktor bius, tanpa houseman, bersendiri ketika oncall, kesibukan buat saya susah nak disiplin dengan waktu memerah. Adakalanya sampai basah baju saya sebab susu meleleh. Belum lagi bila membengkak, masyaAllah, hanya Allah yang tahu sakitnya.

Pernah juga ketikanya stok habis. Perah pagi, tengahari terpaksa bergegas ke nursery untuk hantar susu pada Faris Farhan, adakalanya terpaksa skip feeding time. Menangis saya. Stress. Bila stress, production susu pun merudum. Akhirnya dengan Faris Farhan, maafkan ibu sebab ibu hanya mampu menyusu Faris secara exclusive sampai 6 bulan sahaja.

Tapi, saya bangga dengan diri saya waktu itu. Saya kurang ilmu, tiada bimbingan sesiapa, tapi kerana keinginan yang tinggi saya gagahkan juga. Kejayaan bukan datang bergolekkan. Selepas Faris Farhan, saya berazam untuk menyusu anak secara eksklusif sehingga 2 tahun.

Maka bermulalah pencarian ilmu saya. Sehingga sekarang saya seorang Breastfeeding Peer Counselor, dari zero, saya mula mengajak orang lain juga untuk menyusu anak secara exclusive, saya bantu dengan kata-kata perangsang.

Siapa kata mudah? Memang tak mudah. Adakalanya kita memerah, setitis susu pun belum tentu keluar. Adakalanya badan terlalu letih sampai skip waktu memerah. Adakalanya rasa sangat down bila tengok susu orang lain jauh banyak pada kita. Sedihkan.. Tapi, dengan ilmu, InsyaAllah semua stress itu boleh kita atasi. Kita fahami ilmu penyusuan ini betul-betul, kita akan faham mengapa susu berbeza kepekatan, mengapa berbeza warna, banyak mana susu cukup untuk anak kita dan banyak lagi. Tak perlu membandingkan diri kita dengan orang lain kerana bond ini exclusive untuk kita dan ianya unik untuk setiap ibu dan anak.

Jadi, jom kita belajar dan terus belajar ye ibu-ibu. Jika saya yang dulu pun sangat blurr pasal penyusuan ni, dan sekarang 2 orang anak saya berjaya menyusu sehingga 2 tahun, Alhamdulillah, mengapa tidak anda? Kan? Pasti boleh. InsyaAllah

Belum lagi saya cerita macam mana Set Penyusuan Shaklee membantu saya. Sukanya pengalaman itu.

Ingin berkongsi maklumat? Hubungi saya

Nurul
0187812078

Breastfeeding Peer Counselor
Shaklee Independant Distributor